вторник, 9 март 2010 г.

3 нови вида на хранилката

Мислех, че зимата е приключила, но снощният сняг привлече нови неочаквани гости на хранилката. Още от ранни зори синигери и врабчета бяха нападнали малкото останала храна. След като обнових запасите, шоуто започна ;)

Появиха се няколко чинки и един черен кос и си казах 'брех чудо', отдавна не съм виждал толкова птици наоколо. Косът не беше идвал от седмици. След него се появиха и няколко зеленики. Там сред тях беше и един от новите гости: планинската чинка :)

Източник: Steve Minton, http://www.nature-shetland.co.uk/

Очакван и желан гост, който все не успяваше да открие двора ми. Ето че най-накрая успя :) Целият следобяд около хранилката беше пълна лудница. Планинската чинка остана почти през цялото време, имаше също доста зеленики, обикновени чинки, синигери, врабчета и др. Черешарката и големият пъстър кълвач също се появиха. Сред цялата тази голяма лудница към края на деня се появи и един обикновен скорец. Този гост не го очаквах, но не бих го изключил от списъка с видове ;) Птицата се задържа съвсем за малко, но определено похапна доволно.

Третият гост, който също дълго време очаквах беше хвойновият дрозд (бг версията за вида не е попълнена, така че слагам линк към английската. сори). Той също остана съвсем за малко. Другите птици не го харесаха много и беше подложен на постоянен тормоз. Дори дребосъците постоянно го кълвяха, а черния кос и имеловият дрозд не му дадоха мира. Горкият бе принуден да си тръгне. Казано на типичния туичърски език (англ. превод twitch - буквално треперя от желанието да видя нещо), поне отбелязах вида към списъка ;) звучи може би малко гадно, но е впечатляващо колко много птици могат да се видят на една хранилка в задния двор ;)
Просто трябва да се гледа ;)