петък, 3 юни 2011 г.

Подготовка за севера

От много години мечтая да стигна до северните страни и ето, че най-накрая се отвори възможност: Финмарк, Норвегия - най-северните части на Европа. Последните части на континента преди Северния полюс. Простора на тайгата. Величието на тундрата. Непристъпността на фьордовете. Цветовете на полярната нощ. Лосовете, тюлените, мечките и... птиците. Всичко това на едно място. С една дума "Севера".

Основната цел на пътуването е обучителен курс, с който няма да ви занимавам. По-важното е това, което може да се очаква по време на курса. Набързо прегледах няколко сайта за възможните видове птици на района и нещата стоят по следния начин. Очаквам поне 20тина нови вида: Стелерова и Очилата гагарка, Малка овесарка, Брадата улулица, Ястребова сова и т.н.

Пътувам в края на месеца като престоя ми на място ще е около 6 дни. След дълъг ден по летищата се надявам да пристигна благополучно в Киркенес. Следващите два дни ще обикалям из долината Пасвик. В района се очаква да гледаме предимно горски видове птици. Тук е тайгата. Надявам се да има и лосове и мечки. Ако сме късметлии може да видим дори и русомах. Следващите дни се отправяме към крайбрежието, което няма да много трудно имайки предвид характера на пейзажа в Норвегия. Всички останали 4 дни ще бъдем на полуостров Варангер. Очевидно има доста за гледане. Сигурен съм, че водачите ни ще има какво да ни покажат.

Повече информация за видовете птици, които могат да се видят на полуострова може да видите на следните сайтове:
- за полуостров Варангер
- птиците на Варангер

Обща инфо за Финмарк и къде да гледаме птици може да видите тук.
Повече за Норвегия, може да видите тук.

Северните сияния, са разбира се едно от 'специалните' неща на севера. За съжаление, ще пропусна пика им, но ще остане надеждата, че ще можем да се насладим поне на бледа имитация на някое от тях. Повече инфо за северните сияния има тук.





Това май стига като начало. Ще се опитам да пиша от време на време или поне да кача снимки от Норвегия след пътуването. Очаквам го с нетърпение, въпреки заплахите за доста комари ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар