четвъртък, 9 юни 2011 г.

Нова възможност за излет

Както често се случва, човек си прави едни планове за очаквания уикенд, а се случва нещо съвсем различно. Така се случи и тази седмица. От дълго време планирах среща с приятели, които не бях виждал отдавна, но 'дивото зове'.

Един телефонен разговор промени нещата почти мигновено. Получих покана да водя английски туристи, да видят някои от най-характерните видове птици за България и региона. Пътуването се очертава да бъде доста кратко, но много интензивно.

Още петък вечер трябва да посрещна хората на Летище Бургас. На следващия ден се отправяме към Сакар планина, където ще останем една вечер и ще търсим основно средиземноморски и източни видове птици. В неделя се връщаме към Бургас, за да се насладим на водолюбивите видове птици. След това продължаваме на север към езерата Шабла и Дуранкулак, за да видим някои видове, в най-западните части от ареала на разпространието си. Ако всичко е наред, би трябвало да се върнем към Бургас в понеделник в края на деня. Доста интензивно, но се очаква да бъде изключително интересно. 'Специалитетите' на тура са около 20 вида птици, сред които Къдроглав пеликан, Малък корморан, Белочела сврачка, Голям маслинов присмехулник, Черногърбо каменарче, Индийско шаварче, Полубеловрата мухоловка, Сив кълвач, Царски орел и още много други.

Повече за тура може да видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар