петък, 19 февруари 2010 г.

И още совешки историйки

Историята за совите и кълвачите продължава по следния начин. Това че миналата седмица не успях да намеря никакъв знак за присъствието на пернатоноги кукумявки не ми даде мира. Реших че след като аз немога да ги намеря, ще ги накарам те да намерят мен ;) Варианта за подобно нещо, бе да сложа къщичка, която евентуално да бъде заета от пернатонога кукумявка. Миналата седмица по време на обиколката за сови открих място, на което синигерите се държаха странно. Като че ли атакуваха сова т.нар. mobbing. Реших, че това място е подходящо за поставянето на къщичка.



След като прочетох няколко статии за оптималните размерите на къщичките за кукумявки, сглобих своя модел. Оказа се, че броят на малките може да зависи дори от дебелината на стените на къщичката. От друга страна, големината на отвора няма такова значение за нападенията на хищници. Все пак, за да се намалят се препоръчват по-малки размери на отвора. Аз избрах диаметър от 9см, а размерите на самата къщичка са 22*22*55см. Оптималните размери на отвора са 8*10 см, а къщичката се препоръчва да бъде с големина 25*25*60 см.  За направата и ми беше необходима една дъска с дължина 250см и широка 22см. Мисля, че се получи доста добре. Вложих страшно много ентусиазъм и искрено се надявам да има резултат.

Поставих я на височина 5,40 м като отвора е насочен на югозапад. За щастие успях да се покатеря на дървото без абсолютно никакъв проблем, тъй като имаше достатъчно клони, на които да намеря опора.


Пернатоногите снасят яйцата си в края на март, началото на април. Мътят около 30 дни и малките напускат гнездото след още 30-тина дни. Това означава, че през май малките би трябвало да са се излюпили и да се чува как молят родителите си за храна. Бъдете сигурни, че ако къщичката се заеме, ще бъдете първите, които научите за това ;)


Може би малко закъснях с поставянето на тази къща за кукумявки, тъй като по принцип е редно да се поставят най-късно в средата на февруари. Въпреки това се надявам да имам успех. Все още не е късно обаче ако желаете да поставите къщи за пойни птици. Ако се интересувате от модели пишете тук или потърсете в нета. Успех!

19.02.2010

Няма коментари:

Публикуване на коментар